iBNÜ'L-HÜMAM ES-SiVASi'YE (Ö. 861/1456) GÖRE ALLAH'IN Y ARATIKLARA ACI ÇEKTiRMESi SORUNU - Ramazan ALTINTAŞ (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2005)
Yaşadığımız dünyada 'kötülüklerin' varlığı bir olgudur. Bütün dinler ve felsefeler bu sorunun çözümü için çaba sarfetmişlerdir. Kelam bilginleri de Allah'ın fiilieri bağlamında konuya eğilmişlerdir. Kelamcılar Allah'ın yaratıklara acı çektirmesi sorununu; dini açıdan sorumlu olan varlıklar ve dini açıdan sorumluluk taşıı:nayan varlıklar şeklinde iki yönden tartışmışlardır. Bu konuyu tartışan kelam bilginlerinden birisi de lbnü'I-Hümam es-Sivasi'dir. lbnü'l Hümam, mükellef olmayan; hayvanlara, delilere ve çocuklara dünyada isabet eden acılara mukabil Allah'ın mahiyetini bilmediğimiz bir şekilde ahirette bedel ödeyebileceğini vurguluyor. Ayrıca yazar; gerek sorumluluk çağında olan varlıklara ve gerekse sorumluluk taşımayan varlıklara isabet eden acılar, isabet etmeyen yakınlarına ibret ve imtihan edilme açısından dalaylı yararlar sağlayacaktır, görüşünü benimsiyor.