Maliyet Fayda Modeli 1 - George Psacharopoulos (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1999)
Maliyet - fayda analizi aynı zamanda getiri oranı analizi olarak da bilinir ve temel olarak sıradan yatırım projesi değerlendirmesinde izlenen işlemlere benzer. Örneğin , eğer bir makineyi elde etmek 10.000 $'a mal oluyorsa, bu 1200 $ [1]lık yıllık sabit gelir akışı getirir ve 10 yıllık bir yaşam süresi vardır. Bu makineye yapılan yatırımın getiri oranı yaklaşık %3 'e eşittir. Bu oran, şu ifadenin r için çözülmesiyle bulunur. Burada [aşağıdaki foımülde] "C” makinenin maliyetini; "B 1 " yıllık yararları ve "r getiri oranını göstermektedir.Eğer bunun yerine, eğitim yatırımları düşünüldüğünde, hesaplama formülü aynı kalır. Bununla birlikte buradaki semboller farklı bir anlam taşıyabilir. Örneğin, dört yıllık bir üniversite derecesinin getiri oranının tahmin edilmek istendiğini varsayalım. Bu durumda C, bireyin kendi eğitimine harcadıklarına eşittir (hem öğrenim harcı gibi direk maliyetlere, hem de öğrenim görürken vazgeçtiği kazançlara). Yararlar, bireylerin üniversite mezunu olarak elde etmeyi beklediği kazanç ile orta öğrenim mezununun kazancı arasındaki farka eşit olacaktır. Çalışma yaşamının 40 yıl sürdüğü varsayılırsa, yüksek öğrenim yatırımının getiri oranını belirlemek için , tıpkı yukarıdakine benzer bir denklemin çözümlenmesi gerekir, Bununla birlikte gerçek getiıi oranının tahmini yukarıdaki örnekte beliıtilenden daha karmaşıktır.