تنوع ژنتیکی و آنالیز فیلوژنتیکی ناحیه D-loop ژنوم میتوکندری گوسفند نژاد بلوچی - فاطمه بحری بیناباج (پژوهشهای علوم دامی ایران, 2018)
توالی‌یابی ژنوم میتوکندری یکی از رایج‌ترین روش‌های طبقه بندی تکاملی حیوانات می‌باشد. به منظور بررسی تاریخچه تکاملی گوسفند نژاد بلوچی واقع در منطقه شرق کشور ایران، از 30 نمونه گوسفندان واقع در مرکز اصلاح نژاد شمال‌شرق کشور به صورت تصادفی خونگیری شد. بعد از استخراج DNA توسط کیت DIAtom DNA Prep و تکثیر ناحیه D-loop میتوکندری ژنوم به کمک پرایمر‌های اختصاصی، تولی‌یابی انجام پذیرفت. بررسی کیفیت توالی‌‌ها، ساختار نوکلئوتیدی و جهش‌های مربوطه با استفاده از نرم‌افزارهای مختلف انجام شد. هشت زیر گروه هاپلوتایپی هر یک با فراوانی 4/7، 4/7، 81/14، 11/11، 51/18، 81/14، 11/11 و 81/14 مشاهده و تنوع ژنتیکی موجود در بین 27 نمونه 005/0± 0131/0 محاسبه شد که این مقدار در محدوده‌ی متوسط تنوع نوکلئوتیدی در یوکاریوت‌ها قرار داشت. آنالیز فیلوژنتیکی این نمونه‌ها نشان داد که گوسفند نژاد بلوچی در گروه هاپلوتایپی A واقع شده است. از آنجا که خاستگاه اصلی هاپلوتایپ A مربوط به آسیا و خاور‌میانه می‌باشد و با توجه به نتایج مطالعات قبلی بر روی گوسفندهای بومی ایران که حاکی از قرار گرفتن این گوسفندان در هاپلوتایپ مذکور می‌باشد، قرار گرفتن گوسفند بلوچی نیز در این هاپلوتایپ قابل توجیه است.