Akut miyokard enfarktüsü şüphesi olan hastalarda kardiyak biyobelirteç ölçümünde kullanılan hasta başı test cihazlarının değerlendirilmesi - Saadet ÇELİK (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç:Hastaneler ve poliklinikler artık hasta bakımı sunumunda tanısal analizlerin kullanılmasına izin veren hasta başı test  (POCT) cihazları kullanmaktadırlar.Çalışmamızda kantitatif Nano-Ditech (Cranbury, NJ, USA) CK-MB, cTnI ve miyoglobin POC testlerinin değerlendirilmesi ve Getein 1100 (Nanjing, Çin) CK-MB, cTnI ve miyoglobin POC testlerinin analitik performans karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem:Bilecik Gölpazarı İlçe Devlet Hastanesi'ne göğüs ağrısı şikayeti ile Ağustos-Eylül 2017 tarihleri ​​arasında başvuran 100 hastadan (53 erkek ve 47 kadın), Getein 1100 ve Nano-Ditech kardiyak cihazları için lityum heparinli plazma örnekleri(Terumo Europe NV Leuven, Belçika) rastgele olarak alındı. Bulgular:Bizim çalışmamızda, iki cihaz arasındaki korelasyon, troponin için r = 0.023 ve p = 0.017, CK-MB için r = 0.130 ve p = 0.001 olarak bulunmuştur ve miyoglobin için iki cihaz arasında herhangi bir korelasyon bulunmamıştırSonuç:İki cihazın analitik performansı değerlendirildiğinde, Akut Miyokard Enfarktüsü’nün teşhisi, tanı ve dışlanması için önemli olan troponin, CK-MB ve miyoglobinin mutlak değerlerinin karşılaştırılmasının Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsü (CLSI)'nin önerdiği yöntem karşılaştırma protokolü ile uyumsuz olduğunu bulduk (EP-9).