Transkateter VSD Kapama Sırasında Tesadüfen Saptanan Sağ Süperiyor Vena Kavası Olmayan Pediatrik Olgu - Abdullah ÖZYURT (Cukurova Medical Journal, 2014)
Persistan sol vena kava süperiyor ile birlikte sağ vena kava süperiyorun olmaması, normai atriyal situs varlığında son derece nadir bir doğumsal anomalidir. İzole vakalar, kateterizasyon sırasında tesadüfen saptanır. Baş, boyun ve üst extremitenin venöz drenajı sol persistan vena kava aracılığıyla sıklıkla koroner sinüse olduğundan dolayı, genişlemiş koroner sinüsü olan hastalarda vena kava superiyor yokluğundan şüphelenilmelidir. Bu yazıda, transtorasik ekokardiyografiyle VSD, belirgin geniş koroner sinus ve sol persistan vena kava süperiyor tanısı konan ve transkateter kapama sırasında tesadüfen sağ vena kava superiyorunun olmadığı saptanan 7 yaşında kız hasta sunuldu. Böylece, bu nadir venöz anomalinin ekokardiyografik ve anjiyokardiyografik bulgularına dikkat çekilmek istendi.