SAVAŞ GEMİSİ TASARIMINDAKİ KRİTER KATSAYI AĞIRLIKLARININ SAPTANMASINDA ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİKLERİNİN KULLANIMI - Ali ATA (Journal of Naval Science and Engineering, 2008)
Bu araştırma Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Proses metodu ile savaş gemisi tasarımındaki kriterlerin ağırlık katsayılarının hesaplanmasına odaklanmıştır. Gemi tipi olarak yeni ve çok operasyonel bir tip olan LCS sınıfı bir gemi seçilmiştir. Bu çalışma LCS’in kriterlerinin sınıflandırılmasını ve gemi inşaa, sensor sistemleri, silah sistemleri ve farklı tip gemilerde operatorlük konularında uzman sayılan personel tarafından yapılmış bir anket uygulamasına dayanmaktadır. Bu çalışma ile LCS tasarım kriterlerinin analiz edildiği ve önceliklerinin belirlendiği başlangıç mahiyetinde bir araştırma icra edilmiştir.Kıyıya yakın sahalarda icra edilen deniz operarasyonları konsepti ve büyük çoğunluğunun kıyıya yakın sahalara bağlantılı olduğu kabul edilen Türkiye deniz sınırları düşünüldüğünde, bu çalışma toplam gemi inşaa mühendislerine, savaş gemileri için sistem tasarımında çalışan elektronik mühendislerine ve bu alanlarda çalışan sistem mühendislerine bir ilk adım olarak görülebilir.Bu çalışmanın diğer bir katkısı ise, grup karar verme uygulamalarındaki ağırlık hesaplamalarının üç farklı metodla yapılmış olması ve bu üç farklı metod sonuçlarının birbirleri ile uyumlu olmasıdır. Bu metodlar, Geometrik Ortalama, Kesik Ortalama, Grup Ağırlıklarının Geometrik Ortalaması metodlarıdır.