Вплив оцінювання та аналізу спроможностей на визначення заходів розвитку Збройних Сил України - Дєнєжкін М.М. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2018)
У статті розглянуто вплив на планування заходів розвитку Збройних Сил України процедури оцінювання та аналізу спроможностей. Проаналізовані існуючі підходи до визначення заходів розвитку збройних сил та визначена їх ідентичність з підходами, які використовуються в Збройних Силах України. Пропонується шляхи врахування в Україні принципів та правил в ході оборонного панування, якими користуються країни-члени НАТО, які базуються на врахуванні переваг, які стосуються більш конкретного визначення цілей та завдань розвитку збройних сил. Наводяться можливі завдання втілення у практику цього методу в Україні, яке стає достатньо простим та дозволяє зберегти національну систему планування та військової освіти без докорінної перебудови, а лише введенням нової процедури оцінювання оперативних (бойових) спроможностей та аналізу їх базових компонентів, а також коректним порівнянням понятійного апарату.