Karadeniz'de Ortasu Trolü ile Gece Süresince Avlanan Hamsi (Engraulis encrasicolus L., 1758)'nin Av Verimi ve Boy Kompozisyonunun Belirlenmesi. - Süleyman Özdemi̇r (Su Ürünleri Dergisi, 2006)
Bu çalışmada Karadeniz’de 2005–2006 avcılık sezonunda orta su trolü ile gece süresince avlanan hamsi av miktarı ve boy kompozisyonunun tespiti ele alınmıştır. Saat 17:00 den 04:00 e kadar olan zaman 17:00–20:00, 21:00–00:00 ve 01:00–04:00 olmak üzere üç farklı bölüme ayrılarak her bölüm için 6 şar ağ çekimi yapılmıştır. Araştırma süresince toplam 138180 kg balık avlanmış olup bunun 34560 kg I. periyotta, 66360 kg II. ve 37260 kg III. periyotta elde edilmiştir. Yakalanan tüm balıkların ortalama boyları 10,19±0,03 cm olarak belirlenirken I, II ve III. periyotta sırasıyla 10,26±0,05 cm; 9,89±0.04 cm ve 10,42 ±0,09 cm olarak tespit edilmiştir. Farklı zaman aralıklarında yapılan av operasyonları için av miktarları ve ortalama boylar arasındaki gözlenen fark istatistiksel olarak önemli (p