Urla Limanı ve Civarında Bazı Fiziko-Kimyasal ve Kirlilik Parametrelerinin Araştırılması. - Evren Durallı (Su Ürünleri Dergisi, 2015)
Bu çalışmada İzmir Orta Körfezde yer alan Urla İskelesi liman içinde 3, liman dışında 2 istasyon olmak üzere, toplam 5 istasyonda, mevsimsel olarak Mayıs 2003-Şubat 2004 tarihleri arasında örnekleme yapılmış, yüzey sularında deniz suyu sıcaklığı, çözünmüş oksijen, tuzluluk, pH, berraklık, anyonik deterjan, nitrit, nitrat, amonyum, silikat, fosfat, klorofil-a ve sedimentte yanabilen madde (%) düzeyleri saptanmıştır. Bulgularımıza göre su sıcaklığı 13.5-27.5°C, çözünmüş oksijen 5.8-9.0 mg/L, tuzluluk ‰ 32.1838.40, pH 8.01-8.30, berraklık 2.85-7.88 m, nitrit azotu 0.0-1.08 µg.at/L, nitrat azotu 0.0-7.16 µg.at/L, amonyum azotu 0.0-7.97 µg.at/L, fosfat fosforu 0.0-1.72 µg.at/L, silikat silisi 0.0-11.00 µg.at/L, klorofil-a 1.59-11.89 µg/L, anyonik deterjan 0.01-0.05 mg/L, sedimentte yanabilen madde % 1.59-11.89 değerleri arasında değişim göstermektedir