Prihvat samovoljnog odustanka od ugovora o prijevozu stvari : [prikaz presude] - Jasenko Marin (Uporedno pomorsko pravo, 1996)
U slučaju samovoljnog odustanka od ugovora jedne ugovorne strane (eng. repudiation), druga strana može prihvatiti taj odustanak, te ugovor smatrati završenim, ili potvrditi da ugovor ostaje na snazi. Za čin prihvata odustanka nije predviđena posebna forma. Dovoljno je da komunikacija ili postupanje jasno i nedvosmisleno pokazuju strani koja je odustala od ugovora da druga strana taj ugovor smatra završenim. Strana koja prihvaća odustanak nije obvezna uputiti posebnu obavijest drugoj strani da ugovor smatra završenim, dovoljno je da strana koja je odustala od ugovora sazna za takvu odluku.