Проблема альтруїзму в світовій та українській педагогіці: історичний аспект - Kateryna Stoiko (Педагогічний дискурс, 2018)
Основний зміст дослідження полягає у короткому ретроспективному тлумаченні психолого-педагогічної категорії «альтруїзм»,її аналізі та розгляді у педагогічній спадщині відомих українських та зарубіжних науковців минулого та сучасності. Альтруїзм характеризує певні особливості особистості, а також являється ціннісною якістю для життя людини. У статті представлено різноманітні думки провідних педагогів про значення та роль альтруїзму у процесі становлення індивідуальності. Зважаючи на особливості соціальних реалій зазначених історичних епох, здійснено аналіз проблеми виховання альтруїстичних якостей,короткий огляд історико-педагогічної літератури, творчої спадщини видатних представників зарубіжної та вітчизняної педагогічної думки, а також їх практичних рекомендацій до вирішення проблеми виховання альтруїстичних якостей особистості. Представлено рівень та актуальність досліджуваної проблеми на сучасному етапі, а також її зв'язок між минулим та сьогоденням.