AKTUALIZACJA ROZPROSZONEJ BAZY WIEDZY SYSTEMU ERGATYCZNEGO ZA POMOCĄ METODY KLASYFIKACJI ROZMYTEJ - Viktor Perederiy (Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska, 2014)
W pracy zaproponowano metodę aktualizacji rozproszonej bazy wiedzy systemu ergatycznego (system maszyna-człowiek) używając rozmytej klasyfikacji. Rozważono przykłady formułowania zapytań, wybór alternatywnych decyzji z bazy wiedzy, zgodnie z wartościami parametrów wejściowych. Celem znalezienia optymalnych rozwiązań zastosowano algorytmy genetyczne. Do automatyzacji obliczeń zastosowano pakiet MATLAB.