The effect of biodegradable direct covers on the root development, yield and quality of cucumber - Zawiska Izabela (Folia Horticulturae, 2014)
Przedstawiono wyniki trzyletnich (2009-2011) badań z wykorzystaniem do bezpośredniego osłaniania roślin ogórka dwóch włóknin biodegradowalnych (IBWCH 75 g m-2 i P LA 5 4 g m-2). Nasiona ogórka partenokarpicznego ‘Mirabelle’ F1 wysiano bezpośrednio do gruntu na początku maja/czerwca i jednocześnie przykryto włókninami biodegradowalnymi. Jako kontrolę przyjęto rośliny nieosłonięte. Osłony utrzymywano do momentu pojawienia się pierwszych kwiatów. Owoce ogórka zbierano co 3 dni przez okres 5-6 tygodni. W laboratorium w owocach oznaczano zawartość suchej masy, cukrów rozpuszczalnych oraz jonów azotanowych. Po wykonaniu ostatniego zbioru owoców wykopano całe roślin ogórka z gleby - wraz z systemem korzeniowym, który następnie został poddany analizom pod względem: masy, całkowitej powierzchni, całkowitej długości oraz przeciętnej średnicy rozgałęzienia. Doświadczenia wykazały, że zastosowanie osłon (niezależnie od rodzaju polimeru, z którego zostały wykonane) spowodowało wzrost wielkości plonu handlowego owoców ogórka w 2009 i 2010 roku, nie wykazano takiego w pływu w ostatnim roku doświadczeń (2011). W 2011 roku owoce ogórka zebrane z obiektów osłoniętych wykazały większą zawartość cukrów rozpuszczalnych, suchej masy w porównaniu z kontrolą. Zastosowanie osłon nie wpłynęło na oceniane parametry rozwoju systemu korzeniowego.