Mera Yabancı Otlarının Kontrolünde Keçilerin Kullanımı - Ali Gari̇poğlu (Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 2015)
Meraların ekonomik değerlerini azaltan yabancı otlarla mücadele kaçınılmaz bir zorunluluktur. Günümüzde, yabancı ot mücadelesi kapsamında başvurulan herbisit kullanımı ve mekanik mücadele gibi uygulamaların gittikçe artan maliyetleri, uygulamalarında karşılaşılan çeşitli zorluklar ve ekosisteme olan olumsuz etkileri nedeniyle, biyolojik mücadele ajanı olarak keçilerin kullanımı gittikçe daha fazla popülerlik kazanmaktadır. Keçiler, ülkemiz meralarında en fazla problem oluşturan başta Centaurea, Cirsium ve Rumex cinslerine ait otsu türler ile Rubus, Rosa ve Genista cinslerine ait çalılar olmak üzere birçok yabancı ot türleri ile mücadeleyi en ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilecek ve hatta bu mücadeleyi ekonomik kazanca dönüştürebilecek çevre dostu canlılardır. Keçiler, otlamadaki farklı bitki tercihleri nedeniyle diğer hayvan türleri ile birlikte aynı merada otlatılmaları durumunda mera vejetasyonlarının yabancı otlara karşı rekabet güçlerini artırmaları yanında meraya da ek bir yük getirmemekte veya çok az yük getirmektedir. Keçilerin, sığırlar ve atlar ile birlikte otlatılmaları sürünün parazit problemlerini azaltıcı etkiye de sahip olabilmektedir. Bozulan meralarımızın bitki kompozisyonlarının istenilen yönde değişmesi ve buna bağlı olarak da meralarımızın üretim güçlerinin artırılmasına olumlu katkılarda bulunabilen keçilerin, bir şekilde mera amenajman planlarında daha fazla yer almaları önemlidir. Bu derlemede, keçilerin otlama davranışları ile mera amenajmanı ve ıslahı çalışmalarındaki etkinliği değerlendirilmiştir.