МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВАРІАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПЛЯМ НАГРІВУ ПРИ ТЕРМІЧНІЙ ПРАВЦІ КАРКАСНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ПІВВАГОНІВ - O. Fomin (Збірник наукових праць Державного університету інфраструктури та технологій: серія "Транспортні системи і технології", 2018)
Зазначена провідна роль залізничного транспорту у здійсненні внутрішньо- та зовнішньодержавних економічних зв'язків України. Відмічено, що на даний час актуальною та комплексною проблемою, яка постає перед залізничним тра-нспортом, є підвищення надійності сучасного вітчизняного парку вантажних вагонів, серед яких основне місце відводиться піввагонам. Відзначено, що її вирі-шення можливе за рахунок удосконалення технології виробництва їх каркасних елементів. Встановлено, що найбільш економічно доцільним методом стабілі-зації форм каркасних елементів піввагонів при їх виготовленні є термічна пра-вка. Показані 3D моделі балки хребтової та обв’язування верхнього піввагона, які було побудовано в програмному комплексі SolidWorks. Представлені математи-чні плани досліджень та отримані відповідні математичні моделі. Наведені ре-зультати моделювання процесу термічної правки балки хребтової та обв’язу-вання верхнього, яке було проведено за допомогою спеціалізованого модуля Cosmos, що входить до складу програмного комплексу SolidWorks.