Багатокритеріальна (векторна) оптимізація раціону військовослужбовців, розташованих в стаціонарних і польових умовах - Гадецька С.В. (Системи озброєння і військова техніка, 2019)
Розглянута еволюція раціону військовослужбовців, діючих в стаціонарних та польових умовах, почи- наючи з античних часів до середини ХХ століття. Сформульовано задачу про формування оптимального раціону військовослужбовців, розташованих в стаціонарних і польових умовах. Для однокритеріальних за- дач критеріями обрано максимум калорійності та мінімум вартості раціону. Розв’язання задач виконано методами лінійного програмування. Для багатокритеріальної (векторної) оптимізації запропоновано вико- ристовувати згортку критеріїв: максимум калорійності та мінімум вартості раціону, яка реалізує рівно- мірне (чебишевське) наближення розв’язку задачі до оптимального. Виходячи з того, що основна задача роботи – розробка методичного підходу до розв’язання багатокритеріальної задачі дієти, перелік продук- тів, їх калорійність, кількість в них поживних речовин, а саме білків, жирів, вуглеводів, вітамінів А, В1, С, вартість продуктів, які ввійшли до складу раціону, взято з історичних джерел. Показано, що раціон, який був визначений після майже п’ятдесятирічного практичного досвіду та багаторічних наукових досліджень, майже співпав з оптимальним, отриманим за результатами розв’язання задачі.