Становлення ідеї виховного ідеалу у вітчизняній педагогічній теорії ХІ – ХІІІ ст. - Liudmyla Yershova (Педагогічний дискурс, 2013)
Представлено результати аналізу літературних джерел ХІ–ХІІІ ст., в яких виховний ідеал постає як результат унікального синтезу релігійного, політичного та культурного життя суспільства. Доведено, що проблематика й аксіологічні домінанти педагогічних поглядів книжників під тиском особистісних і суспільно-історичних обставин зазнавали постійних змін, демонструючи трансформацію всіх концептів визначеного ними виховного ідеалу. Найбільш важливими змінами слід вважати перехід від радикального аскетизму до помірного, заміну культу сили й мужності главенством віри й мудрості, а ідею богообраності князя необхідністю контролю світської влади духовною. Виявлено також спільні риси виховних ідеалів мислителів ХІ–ХІІІ ст.: гуманізм, демократизм, народність, патріотичність та ін.