ЛИСИЈИНА БЕСЕДА ПРОТИВ АГОРАТА KAO ИСТОРИЈСКИ ИЗВОР - Ифигенија Драганић (Истраживања, 2011)
У раду се анализира Лисијина беседа Против Агората као историјски извор и даје се први српски превод ове Лисијине беседе. Анализирају се они делови беседе који се односе на конкретне историјске догађаје с краја Пелопонеског рата као што су укидање демократије, увођење олигархијске владе Тридесеторице и поновног успостављања демократије. Такође се износе подаци о процесима и личностима који су везани за бурне догађаје из атинске историје краја 5. и почетка 4. века пре нове ере.