ARAŞTIRMALARDA BİLİMSEL YÖNTEMİN KULLANILMASI ve ARAŞTIRMANIN TEMEL AŞAMALARI - Şerafettin Düztepe (Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, 2004)
Bilimsel araştırma yapan bireylerin, özellikle de yüksek lisans öğrencilerinin yaptıkları araştırmalarda zorlandıkları gözlenmiştir. Bu makalede, öncelikle bilim ve bilimsel yöntem öz olarak açıklanmış, ardından yapılacak bir araştırmada yer alabilecek temel aşamalara değinilmiştir. Bilim, geçerliliği kabul edilmiş bilgiler bütünü olarak tanımlanmıştır. Bilim elde etmenin yolu olarak da bilimsel yöntem gösterilmiştir. Bireyler özel yaşamlarında bilimsel yöntemi kullanmayabilirler. Ancak, bilimsel çalışma yapan bilim insanları yada çalışmalarını bilimsel temele dayandırmak isteyen her türlü araştırmacının bilimsel yöntemi kullanmaları gerekmektedir. Böyle olmadığı sürece yapılan çalışmaların bilimselliğinden söz edebilmek olası değildir. Bir araştırmaya başlanmadan önce araştırma önerisi hazırlanmalıdır. Hazırlanacak olan araştırma önerisi; Araştırmanın ve Araştırmacının Adı, Problem, Araştırmanın Amacı, Araştırmanın Önemi, Varsayımlar, Sınırlılıklar, Tanımlar, Yöntem, Süre ve Olanaklar, Geçici Anahatlar, Ekler ve Kaynakça başlıkları altında hazırlanabilir. Araştırma sonuçları da; Ön Bölüm, Giriş, Yöntem, Araştırma Sonuçları,Tartışma ve Yorum, Öneriler, Ekler ve Kaynakça başlıkları altında yazılabilir. Bilimsel çalışmaların bilimsel temele oturtulması gerekmektedir. Yukarıda verilmiş olan, araştırma önerisinin ve sonuçlarının yazılmasına ilişkin başlıklar, sadece örnek olup, araştırmacılara bir bakış açısı verebilmek düşüncesi taşımaktadır. Her araştırmanın özelliğinin farklı olacağı ve her araştırmacının farklı yetenek ve yaratıcılığa sahip olabileceği akıldan çıkarılmamalı, verilen örneklerin değişebilir ve geliştirilebilir olduğu her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.