Funkcije, zadaci i poslovi Narodne banke Hrvatske - Boško Kujavić (Ekonomski Vjesnik, 1992)
Monetarno osamostaljenje Republike Hrvatske provedeno je krajem prosinca 1991. godine osnivanjem centralne banke i uvođenjem vlastitog novca Republike Hrvatske. Narodna banka Hrvatske ustrojena je kao suvremena, samostalna banka banaka sa specifičnim, izuzetno sloienim i odgovornim funkcijama, zadacima iposlovima, od kojih su najznačajniji: vođenje politike zdravog novca, održavanje likvidnosti u plaćanjima u zemlji i prema inozemstvu i emisija novčanica i kovanog novca. Zbog specifičnog statusa, funkcija i položaja centralne banke u bankovnom sustavu Republike Hrvatske u ovom radu su sustavno izložene funkcije, zadaci i poslovi, kao i instrumenti monetarno-kreditne, devizne i drugih politika, kojimaNarodna banka Hrvatske obnaša svoje funkcije i podržava gospodarsku politiku Republike Hrvatske.