Alzheimer Hastalığında Eritrosit Deformabilitesi ve Oksidatif Hasar - Mükerrem Betül YERER (Cukurova Medical Journal, 2012)
Amaç: Progresif kognitif bozukluğa yol açan bir nörodejeneratif hastalık olan Alzheimer hastalığı’nın altında yatan faktörlerden biri hemodinamik mikro dolaşım yetmezliğe bağlı gelişen azalmış serebral perfüzyondur. Oksidatif hasarla yakından bağlantılı olan eritrosit deformabilitesi, mikro dolaşım hemodinamiğini etkileyen başlıca faktörlerden biridir. Bu çalışmanın amacı Alzheimer hastalığı’nda eritrosit deformabilitesi, nitrik oksit seviyesi ve oksidatif stres arasındaki bağlantıyı araştırmaktır. Yöntem: Sağlıklı kontrol grubu ve farklı şiddette hastalığı (hafif, ağır) olan gruplar şeklinde üç grup yaşlı kişinin kan örnekleri kullanıldı. Sonrasında eritrositler izole edildi ve eritrosit deformabilitesi, Rheodyne SSD ile farklı shear streste eritrosit uzama indeksleri çalışılarak belirlendi. Katalaz, glutathion peroksidaz ve plazma nitrik oksit seviyeleri spektrofotometrik olarak belirlendi. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında şiddetli Alzheimer hastalığı olan hastalarda plazma nitrik oksit ve katalaz aktivitelerinin önemli derecede yüksek ve glutathion peroksidaz aktivitesinin ise önemli oranda düşük olduğu bulundu. Bununla birlikte eritrosit deformabilitesinin bu değişikliklerden önemli şekilde etkilenmediği gözlendi. Sonuç: Alzheimer hastalığı’nda hastalığın şiddetlenmesi ile oksidan-antioksidan durumu dramatik olarak değişmekte ve benzer değişimler önemli oranda eritrosit deformabilitesi eşlik etmeden nitrik oksit seviyelerinde de görülmektedir.