МЕТОДИКА РОЗПОДІЛУ СИЛ І ЗАСОБІВ ПРИКОРДОННОГО ЗАГОНУ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАХОДІВ У РАЙОНІ ОПЕРАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ - Андрій МОСТОВИЙ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2020)
У науковій статті обґрунтовано необхідність та розроблено методику розподілу сил і засобів прикордонного загону Державної прикордонної служби України для проведення спеціальних заходів у районі операції Об’єднаних сил. Зазначено, що під час проведення спеціальних заходів здійснюється пошук, переслідування та затримання (знищення) правопорушників. Представлено особливості побудови службового (бойового) порядку прикордонного загону для проведення спеціальних заходів відповідно до специфіки завдань, що вирішуються Державною прикордонною службою України, та розкрито зміст та особливості складових елементів побудови. В умовах наведеної задачі розроблено процедуру для розподілу сил і засобів прикордонного загону для проведення спеціальних заходів у районі операції Об’єднаних сил на закріпленій за загоном ділянці відповідальності. Прийнято допущення, що ефективність заходів щодо пошуку правопорушників прямо пропорційна кількості персоналу, який задіяний у них, а ефективність дій прикордонників у різних елементах службового (бойового) порядку не залежить, від якого суб’єкта вони призначені. Крім того, ураховано обмеження щодо наявності персоналу в суб’єктах, визначених для проведення спеціальних заходів, забезпечення елементів службового (бойового) порядку необхідною кількістю персоналу, можливостей прикордонного загону з підготовки до проведення спеціальних заходів. За результатами проведених розрахунків представлено варіант розподілу сил і засобів прикордонного загону для пошуку правопорушників на ділянці відповідальності загону. Практичне значення запропонованої методики полягає у можливості проведення розрахунків за представленими виразами для більш раціонального розподілу сил і засобів за елементами службового (бойового) порядку у спеціальних заходах з пошуку правопорушників.