بررسی تأثیر سلول‌های بنیادی پالپ دندان شیری انسانی بر سلول‌های توموری 562K در شرایط هم‌کشتی - Mona Gorji (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2014)
مقدمه: به دلیل افزایش میزان سرطان در جوامع انسانی، دانشمندان روش‌های گوناگونی از قبیل شیمی درمانی و دارو درمانی را جهت مبارزه با سرطان به‌ کار گرفته‌اند، اما این روش‌ها به دلیل عود مکرر و مقاومت دارویی به صورت کامل جوابگو نیست. به همین دلیل، در سال‌های اخیر علاوه بر روش‌های دیگر، سلول درمانی نیز در درمان سرطان مورد توجه قرار گرفته است. از آن جا که در بررسی تأثیر سلول‌های بنیادی بر سلول‌های توموری نتایج متناقضی به دست آمده است، این مطالعه با هدف بررسی میزان تکثیر و بقای رده‌ی سلولی سرطانی 562K در شرایط هم‌کشتی با سلول‌های بنیادی پالپ دندان شیری انجام شد. روش‌ها: سلول‌های بنیادی حاصل از پالپ دندان‌های شیری افتاده، از دانشکده‌ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و سلول‌های 562K از انستیتو پاستور تهیه و کشت داده شد. هم‌کشتی مستقیم سلول‌های بنیادی با 562K در زمان‌های ٤٨ و ٩٦ ساعت با نسبت سلولی ١ به ١٠، ١٠ به ١ و ١ به ١ صورت پذیرفت. لازم به ذکر است تعداد سلول‌های توموری در تمام گروه‌های آزمایشی یکسان انتخاب گردید. بررسی میزان تکثیر و بقای سلول‌های توموری، با روش‌های رنگ آمیزی تریپان بلو و MTT [3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide] انجام گرفت. یافته‌ها: مقایسه‌ی نتایج MTT در گروه‌های مختلف پس از 48 و 96 ساعت هم‌کشتی، نشان داد که با افزایش دانسیته‌ی سلول‌های بنیادی نسبت به توموری، میانگین تکثیر سلول‌های توموری کاهش یافت. در گروه اول که نسبت سلول‌های بنیادی مشتق از پالپ دندان ١٠ برابر سلول‌های 562K بود، میزان تکثیر سلول‌های سرطانی حداقل (6/0 = Optical density) و در گروه سوم که سلول‌های بنیادی مشتق از پالپ دندان با دانسیته‌ی 1/0 سلول‌های 562K کشت داده شد، حداکثر (6/1 = Optical density) تکثیر سلول‌های توموری به دست آمد (050/0 > P). نتایج شمارش سلولی با رنگ‌آمیزی تریپان بلو، مطابق نتایج پیش‌گفته بود. نتیجه‌گیری: در شرایط هم‌کشتی، افزایش نسبت سلول‌های بنیادی به سلول‌های سرطانی 562K بر روند تکثیر سلول‌های 562K تأثیر بازدارندگی دارد.