Barcelona com a municipi turístic: algunes dades evolutives i elements de futur - Juan Antonio Duro (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2015)
Aquest treball analitza l’evolució de Barcelona com a municipi turístic en els darrers anys atenent a diversos indicadors quantitatius disponibles, tant de demanda com d’oferta. La utilització d’aquests ha permès constatar el canvi experimentat pel turisme a la ciutat i la seva gran expansió. Aquesta expansió s’ha materialitzat en termes de la demanda (en particular, pernoctacions i estada mitjana) i de l’oferta (places i qualitat, i distribució territorial). D’altra banda, se subratlla la progressiva internacionalització de la demanda (amb pèrdua de pes en el mercat nacional) i l’avanç cap a la diversificació dels mercats internacionals (amb el creixement del mercat nord-americà). En tot cas, aquests avenços i progressos han generat algunes amenaces que planen sobre la sostenibilitat d’aquest creixement i que reclamen una política pública adequada.