Обґрунтування перспективних напрямків розвитку системи радіозв'язку Збройних Сил України - Ruslan Zhyvotovskyi (Сучасні інформаційні системи, 2017)
Мета. У статті досліджуються питання та напрямку інноваційного підходу до розвитку автоматизованих комплексів і засобів радіозв’язку спеціального призначення. У ході проведених досліджень визначено, що підвищити ефективність системи військовому радіозв'язку можливо шляхом переоснащення новітніми засобами радіозв’язку закордонного виробництва або проведенням удосконалення існуючої системи військовому радіозв’язку. Представлені напрямки й особливості проведення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт з удосконалення та розробки каналів і систем військовому радіозв’язку, створення вузлів і центрів радіозв’язку, автоматизованих комплексів і засобів радіозв’язку спеціального призначення. Наведений узагальнений підхід до побудови системи автоматизованого радіозв’язку, антенно-апаратних комплексів, програмно-апаратних комплексів радіопрогнозування та планування використання радіочастотного ресурсу. Висновки. За підсумками проведених досліджень запропоновані концептуальні рішення по системотехнічній та технологічній реконфігурації існуючої системи радіозв’язку, які дозволять забезпечити роботу в автоматизованих радіомережах у складі радіоцентрів інформаційно-телекомунікаційних вузлів; уніфікувати засоби та комплекси радіозв’язку з засобами зв’язку та автоматизації, забезпечити зустрічну роботу з апаратурою старого парку, а також побудувати принципово нову систему радіозв’язку з можливістю розрахунків планування та прогнозування радіочастотного ресурсу.