Metodološki postupak vrednovanja projekata primenom cost-benefit analize - Dragana N. Petrović (Vojnotehnički Glasnik, 2013)
Investicioni projekti su složeni poslovni poduhvati, u kojima se angažuju znatna finansijska sredstva i čija realizacija traje duži vremenski period. Analiziranje investicione ideje i brojnih alternativa na putu do izbora konačnog rešenja zahteva sistemski pristup i primenu savremenih kvantitativnih statističih i optimizacionih metoda kao podršku povoljnim odlukama. Dijagram toka aktivnosti daje se u dokumentima predinvesticione i investicione studije, koje obuhvataju sve faze životnog veka projekta. Da bi se projekat ocenio kao uspešan poslovni poduhvat i obezbedila prelomna tačka profitabilnosti u povoljnom roku u oceni isplativosti projektnog rešenja snažnu podršku daje cost-benefit analiza.Istina, ova analiza se još uvek retko primenjuje kod nas, za razliku od prakse razvijenih zemalja sveta. Metode i tehnike cost-benefit analize obezbeđuju kriterijumski izbor alternativnih rešenja, daju čvrste kvantitativne pokazatelje predviđanja toka poslovnog poduhvata, optimiziraju prihode i rashode i pokretaču investicione ideje predstavljaju čvrst oslonac ispravnosti odluka. Cost-benefit analizu najbolje uraditi u fazi izrade predinvesticione studije, a kasnije tokom izrade investicione studije preispitati alternativna rešenja