IMPACTUL TINCTURII DE PROPOLIS ÎN CONCENTRAŢIE DE 0,05% ASUPRA NIVELULUI DE CORTICOSTERON ÎN DIABETUL EXPERIMENTAL - Adriana DRUŢĂ (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2019)
Diаbetul este o аfecţiune cronică ce apare în contextul unei hipoproducţii pancreatice de insulină sau când orgаnismul nu utilizează în mod corect insulinа, fapt ce induce modificări profunde în metabolismul glucidic, proteic și lipidic. Producţia insuficientă de insulină şi, ca urmare, hiperproducţia corticosuprarenalelor duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge. Aceasta este аsociată, pe termen lung, cu afectarea anatomică şi funcțională a unor organe şi ţesuturi care stau la baza аpariţiei unui spectru larg de complicaţii cronice.   LEVEL OF CORTICOSTERONE IN THE EXPERIMENTAL DIABETES WITH       THE ADMINISTRATION OF PROPOLIS TINCTURE IN CONCENTRATION OF 0.05% Diabetes is a chronic disease that occurs in the context of insulin hypoproduction or when organism does not use insulin properly, and it induces profound changes in glucose, protein and lipid metabolism. Insufficient insulin production and consequent hyperproduction of adrenal cortex lead to increased glucose levels in blood. It is associated in the long term with the anatomical and functional impairment of organs and tissues that underlie the dispersion of a wide spectrum of chronic complications.