Mikroarray Teknolojisi ve Bitkilerde Uygulama Alanları - M Şahin-Çevik (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2009)
Son zamanlarda moleküler biyoloji alanındaki gelişmeler organizmaların genomlarının DNA baz dizilerinin belirlenmesi projelerini hızlandırmış ve aralarında model bitki Arabidopsis thaliana ve ekonomik öneme sahip pirinç (Oryza sativa) bitkilerinin de bulunduğu birçok organizmanın genomlarının DNA baz dizileri tamamlanmıştır. Veri tabanlarında yer alan ve sürekli artış gösteren bu DNA baz dizisi bilgilerinin fonksiyonel olarak genom düzeyinde analizleri için birtakım metotlara ihtiyaç duyulmaktadır. Mikroarray teknolojisi günümüzde bu amaçla en yaygın olarak kullanılan son derece etkili bir metottur. Bu teknoloji birçok organizmaya ait genom DNA baz dizilerinin tümünü veya bir kısmını içeren genlerin ekspresyon zamanlarını, miktarlarını ve profillerini belirlemek için kullanılmaktadır. Bitkilerde mikroarray teknolojisi abiyotik ve biyotik stresler, meyve olgunlaşması, sirkadian saati, fitokrom A sinyallemesi, tohum gelişmesi ve nitrat asimilasyonunda rol oynayan genlerin ekspresyon analizlerinde kullanılmaktadır.