Nesnelerin interneti: Gelişimi, bileşenleri ve uygulama alanları - Muhammed Zekeriya Gündüz (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Bu çalışma IoT konusunda gerçekleştirilmiştir. Umut vaat eden bu paradigmanın gelişimine olanak sağlayan temel ilke farklı teknolojilerin ve iletişim çözümlerinin entegrasyonu ile olmaktadır. Tanımlama ve izleme/takip teknolojileri, kablolu ve kablosuz sensör ve aktivatör ağları, geliştirilmiş iletişim protokolleri ve akıllı nesneler için dağıtık bilgi sistemleri en bilinen IoT uygulamalarıdır. IoT’nin ilerlemesine ciddi katkılar sosyal bilimler, elektronik, enformatik, telekomünikasyon gibi farklı bilgi alanlarında yürütülen sinerjik aktivitelerin sonucunda gerçekleşmektedir. Bu bağlamda çalışmada IoT’nin temel kavram ve bileşenleri ile IoT’nin gelişimine olanak sağlayan sistemler ve IoT’de alınabilecek temel güvenlik önlemleri incelenmiştir.