Salt and Bread: Latvia’S Experience - Kunkulberga Daiga (Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Section B, Natural Sciences, 2013)
Pēc Eiropai Komisijas ieteikumiem. dalībvalstīm ir jāanalizē nacionālie dati par sāli patēriņu un pašreizējo sāls daudzumu pārtika. Maize ir viens no galvenajiem uztura produktiem Eiropā, un ar to tiek uzņemta 20-23% no ikdienai sāls devas. Cilvēka organismam sāk ir nepieciešams, jo tas veic svarīgai bioloģiskas funkcijas, savukārt pārmērīga tā lietošana ir riska faktors dažāda veida slimībām - hipertensijai. niem slimībām. Pētījumā ar dažādām metodēm maizes paraugos noteikts sāk un nātrija saturs un secināti, ka Latvijā ražotā kviešu, rudzu, sēklu un toaermaize pēc sāls satura būtkki neatšķiras un tai ir robežās no l.l Bdz 1.2%. Veikta maizes iepakojuma informācijai analīze un aprēķini par uzņemto sāk saturu, apēdot noteiktu maizes daudzumu, šāds aprēķins ļauj novērtēt uzņemto sāls daudzumu pēc patērētā maizes apjoma, ko noderīgi zināt katram patērētājam Pēc iedzīvotāju domām Latvijā ražotajai maizei nav nepieciešami samazināt sāk daudzumu, ari pēc iepakojumā norādītās informācijai un veiktajiem pētījumiem sāls saturs maizē ir ieteicamās normas (1.0-1.2%) robežās. Tomēr jāaeīmē. ka nepieciešams plašāk organizēt sabiedrības un pārtikas produktu ražotāju informēšanas pasākumus par sāk saticu un tā samazināšanas nepieciešamību pārtikas produktos.