Kontrola jakości procesu zgrzewania rezystancyjnego doczołowego iskrowego - Zygmunt Mikno (Przegląd Spawalnictwa, 2015)
W artykule opisano działanie systemu kontroli i oceny jakości procesu zgrzewania doczołowego iskrowego na przykładzie technologii zgrzewania prętów zbrojeniowych wykorzystywanych w budownictwie. System pomiarowy o nazwie LogWeld dokonuje pomiaru podstawowych wielkości procesu tj. prądu i napięcia zgrzewania, siły docisku i przemieszczenia elektrod (skrócenie elementów) w czasie zgrzewania. Kontrola procesu obejmuje kilkanaście wielkości charakterystycznych, z których każda ma określony wpływ na przebieg procesu w tym na jakość połączeń zgrzewanych. System został wdrożony w jednym z zakładów przemysłowych w Polsce. Rozwiązanie w postaci „Sposób kontroli jakości procesu zgrzewania rezystancyjnego doczołowego iskrowego” zostało zgłoszone do Urzędu Patentowego i otrzymało nr P.410708.