Çanakkale Boğazında Yavru Midyelerin (Mytilus galloprovincialis L., 1819) Halat Sisteminde Yetiştiriciliği. - Harun Yıldız (Su Ürünleri Dergisi, 2006)
Bu çalışma, Mayıs 2002 – Mayıs 2003 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı Kilya (Poyraz) Koyu’nda yapılmıştır. Çalışmanın başlangıcında, ellenme ve suyun dışında kalmaya bağlı stresten dolayı midye kayıpları fazla olmuştur (%8.34). Yaz mevsiminde de yüksek olan midye kayıpları, kış aylarında minimum seviyelere inmiştir. Midyelerin büyüme oranlarıyla, suyun klorofil-a miktarları arasında önemli bir ilişki bulunmuştur (R2=0.90). Klorofil-a miktarının en yüksek seviyelerde olduğu Mayıs ve Haziran aylarında, midyelerdeki büyüme maksimuma çıkmış, kış aylarında ise minimum seviyelere inmiştir. Çalışmanın sonunda, Çanakkale Boğazı’ndaki yavru midyelerin bir yıl içerisinde pazarlık boya (> 50 mm) ulaştıkları saptanmıştır