Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik - Aysun Özkan (Anadolu University Journal of Science and Technology. A : Applied Sciences and Engineering, 2010)
Son yıllarda, katı atıklardan kaynaklanan çevre sorunlarının artması nedeniyle katı atığın çevresel ve ekonomik açıdan etkin bir şekilde bertaraf edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Dolayısıyla, önemli bir karar verme problem olan katı atık yönetim sisteminin seçiminde ekonomik, sosyal, kültürel ve teknik faktörlerin birlikte ele alınması gereklidir. Bir katı atık yönetim sisteminde çeşitli kriterlerin değerlendirildiği farklı alternatifler olabilir. Bu durumda problem bir Çok Ölçütlü Karar Verme problemi haline gelir. Nitekim bu çalışmada da Eskişehir için beş farklı sistem senaryosu (MRF, geri dönüşüm, kompostlama, insinerasyon ve düzenli depolama), ELECTRE III yöntemi kullanılarak sıralanmıştır. Bir günde 750 ton atığın çıktığı Eskişehir’de atıklar halen herhangi bir sızdırmazlık ve gaz toplama sisteminin olmadığı vahşi depolama sahasında depolanmaktadır. O nedenle etkin bir atık yönetim sisteminin kurulmasına ihtiyaç vardır. Çalışmada kurulan senaryolar S3>S2>S1>S4=S5 şeklinde sıralanmış olup, karşılaştırma ve hassasiyet analizi sonuçlarına göre Eskişehir için tercih edilmesi gereken senaryo S3 (15% geri dönüşüm+77% kompostlama+ 8% düzenli depolama) olarak belirlenmiştir