Argulus foliacesus (Crustacea: Branchiura) Infestation on Oscar, Astronotus ocellatus (Cuvier, 1829) and Its Treatment. - Erol Tokşen (Su Ürünleri Dergisi, 2006)
Astronot balıklarında (Astronotus ocellatus Cuvier, 1829) görülen Argulus foliacesus (Crustacea: Branchiura) enfeksiyonu ve tedavisi. Balık biti olarak da adlandırılan Argulu foliaceus tatlı su balıklarının deri ve solungaçlarında parazit olarak yaşamaktadır. Hasta balıklar havuz duvarına ve diğer cisimlere sürtünme gibi belirtiler gösterir. Balık, enfeksiyonun ilerlemiş evrelerine kadar yem almaya devam eder. Bu çalışmada, bir akvaryumcudan alınan anormal yüzen, zayıf ve ölmek üzere olan astronot balıkları (Astronotus ocellatus) bakteriyel, paraziter ve fungal hastalıklar açısından incelendi. Herhangi bakteriyel bir hastalık teşhis edilmedi. Balığın deri ve solungaçlarında görülen parazitin A. foliaceus olduğu tespit edildi. DDVP (dichlorvos, 0,0dimeethyl-0-2,2-dichloro vinyl phosphate)’nin A. foliaceus’a karşı etkili olup olmadığını anlamak için tedavi denemeleri yapıldı. A. foliaceus ile enfekte 450 g. ağırlığında 25 cm boyunda 40 adet A. ocellatus 250 litrelik tanklara konuldu. Denemeler 26ºC su sıcaklığında yapıldı. DDVP 1 ppm dozunda 1 saat uygulandı. Uygulama sonrasında tüm balıklar parazit açısından incelendi. Balıklar üzerinde parazit görülmedi. Önceden var olan semptomlar tedavi sonrasında kayboldu