Zebrabalığı (Danio reiro) kalp dokusunda mancozeb’in neden olduğu bazı oksidatif stres parametreleri - Figen Esin Kayhan (Su Ürünleri Dergisi, 2019)
Bu çalışmada, zebra balığı kalp dokusunda mancozeb’in bazı antioksidan enzimler üzerindeki potansiyel toksik etkileri araştırılmıştır. Zebra balığı grupları, 120 saat boyunca farklı dozlarda mancozeb (Grup A: 5 mg L-1 ve Grup B: 7,5 mg L-1) maruz bırakıldı. Bu çalışmada, katalaz (CAT) aktivitesi, malondialdehit (MDA) ve total protein (TP) seviyeleri spektrofotometre ile belirlenmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlar CAT aktivitesinin ve MDA seviyesinin tüm deney gruplarında azaldığını gösterdi. Bu çalışmada CAT aktivitesi A grubunda 2,541±0,771 mg L-1, B grubunda ise 2,011±0,201 mg L-1 olarak bulunmuştur. CAT ve MDA aktiviteleri tüm deney gruplarında kontrol grubuna göre azalmıştır. MDA seviyeleri A grubunda 0,025±0,003 mg L-1 ve B grubunda 0,025±0,003 mg L-1 olarak bulunmuştur. TP seviyeleri A grubunda 9,75±1,51 mg L-1, B grubunda ise 10,18±0,32 mg L-1 olarak bulunmuştur. Deney grubunda TP düzeyi kontrol grubuna göre artmıştır. CAT aktivitesi ve MDA seviyelerindeki değişikliklerin deney süresine ve mancozeb dozuna bağlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; mancozeb zebra balığı ve diğer sucul organizmalar için oldukça toksik bir maddedir.