Теоретичні знання студенток факультету початкової освіти різних форм навчання в галузі фізичної культури - Halyna Bezverkhnia (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2020)
Мета – визначити рівень теоретичних знань студенток факультету початкової освіти різних форм навчання у галузі фізичної культури. Матеріал. Учасники. Дослідження проводили в Уманському державному педагогіч- ному університеті імені Павла Тичини на факультеті початкової освіти. У констатувальному експерименті брали участь 60 студенток денного й 60 – заочного відділення ІІ і ІV курсів навчання. У формувальному експерименті взяли участь студентки ІІІ курсу заочної форми навчання, у контрольній – 25, в експериментальній – 28. Усі досліджувані були жіночої статі. Середній вік студенток ІІ курсу – 18–19 років, ІV-го – 21–22 роки. Опитування досліджуваних проводили задля оцінки теоретичних знань із фізичного виховання. Розроблено 62 питання, які стосувались олімпійської тематики, теорії фізичної культури, здорового способу життя й методики використання фізичних вправ і самоконтролю. Студентам надавалося чотири варіанти відповідей, із яких один був правильний. Питання входили не лише в програму фізичного виховання студентів ВНЗ, а й у програму учнів молодших класів із фізичної культури. Організація дослідження. Дослідження проводили за кілька етапів: І-й – лютий–травень 2017 р. – проведення констатувального експерименту. Дослідження теоретичних знань студенток ІІ і ІV курсів різних форм навчання. Порівняння їхніх результатів, визначення динаміки від ІІ до ІV курсу навчання, аналіз і визначення особливостей їхньої професійно-прикладної фізичної підготовки. ІІ етап – вересень–грудень 2017 р. – проведення формувального педагогічного експерименту для перевірки ефективності організаційно-методичних умов формування мотивації студенток ІІІ курсу заочного навчання до самовдосконалення протягом навчального року. Результати. У процесі дослідження нами відібрано фактори, які негативно впливають на стан професійно- прикладної фізичної підготовленості студенток заочного відділення факультету початкової освіти, а також роз- роблено організаційно-методичні умови формування мотивації студенток заочної форми навчання до фізичного виховання й перевірено їх ефективність на практиці. Висновки. Проведені дослідження дають підставу рекомен- дувати розроблені організаційно-методичні умови формування мотивації студентів педагогічних спеціальностей, які навчаються заочно, у практику роботи кафедр фізичного виховання.