Kontrol altında olmayan tip 2 diyabetes mellitus hastalarında insülin tedavisinden eksenatid bazlı tedaviye geçişin etkinliği - Cem Onur Kıraç (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: İnsülin tedavisi altındaki kontrolsüz tip 2 diyabetes mellitus hastalarında glisemik kontrolü sağlamak için en sık tercih edilen yöntem insülin dozlarını arttırmaktır. Bu çalışmada, bu grup hastalarda insülin tedavisi yerine eksenatid ile oral antidiyabetik (OAD) kombinasyonunun etkisini değerlendirdik.Gereç ve Yöntem: 2015-2017 arasında, C-peptid düzeyleri 2 ng/ml’nin üzerinde olan, insülin ve metformin tedavisi altında kontrolsüz seyrederken eksenatid ve OAD tedavisine geçilen 61 hasta çalışmaya alındı. Hastalar kullandıkları insulin rejimlerine göre, sadece bazal insülin, bifazik insülin ve bazal-bolus insülin grubu olarak 3 gruba ayrıldı. Hastaların tedavi değişikliği öncesi ve tedavinin 6. ayında açlık kan şekerleri, HbA1c ve C-peptid düzeylerine bakıldı.Bulgular: Eksenatid bazlı tedavinin 6. ayında HbA1c düzeylerinde tedavi değişikliği öncesine göre anlamlı azalma görüldü. Çalışmanın sonunda, eksenatid ve OAD tedavisi alan 61 hastanın 14’ünde HbA1c değeri %7’nin altına düştü. Eksenatid ve OAD tedavisiyle açlık kan şekerinde de azalma görüldü.Sonuç: Bu çalışmada insülin ve metformin tedavisi altındayken kontrolsüz seyreden T2DM hastlarında eksenatid bazlı tedaviye geçişin glisemik kontrolü sağlamakta insülin dozunu arttırmaktan daha iyi bir tedavi seçeneği olduğunu gösterdik.