Öğretmenlerin Ses Temelli Cümle Yönteminin Etkilerine ve Öğretim Uygulamalarına İlişkin Görüşleri - Berrin BAYDIK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2012)
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin Ses Temelli Cümle Yönteminin-STCY (fonik) kullanımının etkilerine ve yöntemi kullanım uygulamalarına ilişkin görüşlerini incelemektir. Araştırmaya özel bir ilköğretim okulunun onüç birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğretmeni katılmıştır. Çalışmanın verileri niteliksel araştırma veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme ile toplanmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin çoğu STCY’nin öğrencilerin okuma öğrenimini hızlandırdığını; sözcükleri otomatik okumanın zaman aldığını ancak okuma deneyimiyle öğrencilerin akıcı okuduklarını; akıcı okumamanın okuduğunu anlamayı yavaşlattığını ancak öğrencilerin akıcılığı kazandıktan sonra okuduklarını anladığını ifade etmiştir.