Perheellisenä Puolustusvoimissa - työn ja perheen yhteensovittamisen haasteita - Anitta Hannola (Työelämän tutkimus, 2019)
Tutkimuksessa tarkasteltiin sotilasorganisaatiossa tehtävää työtä ja perheellisten työntekijöiden kokemuksia ahneiden ja vaativien instituutioiden sekä työ - perhe -ristiriitaisuuden näkökulmasta. Artikkelissa selvitetään ovatko ahneiden instituutioiden, kuten sotilastyön ja sotilaan perheen, konstruktiot vielä 2010-luvun Puolustusvoimissa ajankohtaisia. Toiseksi tutkitaan miten sotilasorganisaation henkilöstö kokee työstä tulevat haasteet ja mahdolliset työ-perheristiriitat. Aineistoina käytettiin Puolustusvoimien työilmapiirikyselyä sekä erillisiä, usean vuoden aikana kertyneitä työyhteisökyselyjä, joista tehtiin sekä kvantitatiivista että kvalitatiivista analyysia. Kvantitatiivisesti kuvattiin Puolustusvoimien matkatyöläisiä eli reppureita ja selvitettiin reppuruuden yhteyttä työilmapiirin ulottuvuuksiin. Teoriaohjautunut kvalitatiivinen analyysi osoitti sekä sotilastyön että perheen ahneuden suomalaisessa kontekstissa eroavan aiemmasta tutkimuksesta. Sotilasorganisaation reppureihin kohdistamat vaatimukset näyttivät painottuvan henkilösiirtoihin ja erillään asumiseen sekä työn yleiseen tihentymiseen. Perheen vaatimusten nähtiin muuttuneen myönteisemmiksi, sillä vastaaja - pääsääntöisesti sotilasisä - halusi kuvausten mukaan sitoutua ja olla läsnä perheensä arjessa. Perheen etu saatettiin kokea ensisijaiseksi sotilasuraan verrattuna. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan implementoida Puolustusvoimien normeihin ja käytänteisiin tukemaan työn ja perheen yhteensovittamista.