Особливості формування бюджетів об’єднаних територіальних громад на прикладі Волинської області - Vasyl Prots (Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті проведено аналіз змін, які відбулися після впровадження бюджетної децентралізації в п’ятьох новоутворених об’єднаних територіальних громадах Волинської області після року (за 2016 р.) нових бюджетних відносин. Визначено зміни обсягу дохідної частини бюджетів об’єднаних територіальних громад унаслідок реформи, а також напрями та структуру здійснення витрат із бюджетів. Досліджено особливості й закономірності фінансових відносин органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації державних фінансів. Визначено основні проблеми створених об’єднаних громад та порядок і способи їх розв’язання, а також джерела забезпечення фінансовим ресурсом кожного окремого проекту. Аналіз змін забезпечення об’єднаних громад власним ресурсом свідчить про збільшення власних бюджетних надходжень у кілька разів, проте без держаної трансфертної підтримки, що перевищує 60 % загального планового фінансового ресурсу громади, реалізація реформи неможлива. Відтак фінансова самостійність об’єднаних територіальних громад виражається в зменшенні залежності від перерозподіляючого ресурсу з державного бюджету, частину якого віддали на місця. Але водночас великі площі території створених громад та занедбана інфраструктура потребують значних укладень і залучення коштів інвесторів під спеціальні проекти.