Gemma Ausgustea kot odsev rimskega kulta cesarja - Monika Osvald (Keria: Studia Latina et Graeca, 2001)
Institucija kulta cesarja se je v Rimu izoblikovala v času vladanja Julija Cezarja in OktavijanaAvgusta. Obsegala je tako čaščenje še živečega cesarja po božje kot apoteozo umrlega. Gemma Augustea je mojstrovina umetne obrti iz avgustejskega obdobja, ki skozi likovno govorico odslikava ideološke premise vzpostavljajoče se cesarske dinastije.