Bds 570 İşletmenin Sürekliliği Standardının Uygulama Süreci ve Bağımsız Denetim Raporlarına Etkisi: Bist İnşaat ve Bayındırlık Sektöründe Uygulama (The Impact of Bds 570 Going Cencorn Standard on The Implementation Process and Independent Audit Reports: Application in Bist Construction and Public Sector) - Ömer Faruk DEMİRKOL (İşletme Araştırmaları Dergisi, 2019)
Amaç – İşletmelerin faaliyetlerinde devamlılığı sağlamaları oluşturacakları güvene bağlıdır. İşletmeler güven düzeylerini yükselttikçe, çıkar gruplarının işletmeye olan ilgileri artacaktır. İşletme, çıkar gruplarının güvenlerini kaliteli mal veya hizmet üreterek, şeffaflaşarak, sosyal sorumluluklarını yerine getirerek, gerçek durumu yansıtan finansal tabloları yayımlayarak kazanabilmektedir. Bu güveni tesis eden işletmelerin hammadde alımlarında, satışlarında, yatırım fonlarını temin etmelerinde vb. hususlarda avantajlar sağlayacakları öngörülmektedir. İşletmelerin güven oluşturmalarında özellikle yayımladıkları finansal tabloların önemi büyüktür. İşletmelerin yayınlayacakları finansal tabloların çıkar gruplarının tam, doğru, anlaşılır ve gerçekçi bir şekilde bilgi edinme haklarının sağlanması amacıyla Uluslararası Denetim Standartları (UDS) kapsamında Bağımsız Denetim Standartları 570 İşletmenin Sürekliliği (BDS 570) Standardı yayınlanmıştır. Yöntem – Konunun uygulama yönünü ortaya koymak amacıyla 2013-2017 yılları arasında Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören inşaat ve bayındırlık sektörü şirketlerine ait bağımsız denetim raporlarında BDS 570 Standardı çerçevesinde bağımsız denetçilerin belirttikleri konular ve bu konuların bağımsız denetçi görüşleri üzerindeki etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bulgular – İlgili standardın anlaşılabilirliğini sağlamak amacıyla standartta belirtilen konular detaylı olarak irdelenmiş ve bağımsız denetçinin işletmenin sürekliliği yeteneğini etkileyecek durumları tespit ve bildirilmesinde izleyeceği süreç şekil (Şekil-1) üzerinde somutlaştırılmaya çalışılmıştır. Tartışma – Elde edilen bulgular, kapsamdaki sektör şirketlerine ait bağımsız denetim raporlarının büyük bir çoğunluğunda BDS 570 Standardı ile ilgili bilginin yer almadığı tespit edilmiştir. Purpose – The continuity in the activities of the enterprises depends on the trust they will create. As businesses increase their level of trust, interest groups will increase their interest in the business. The Company can gain the trust of interest groups by producing quality goods or services, becoming transparent, fulfilling its social responsibilities and publishing the financial statements reflecting the real situation. The enterprises that establish this trust in the purchase of raw materials, sales, to provide investment funds, etc. they are expected to provide advantages. The financial statements published by the companies are especially important in creating trust. In order to ensure that the interest groups of the financial statements to be published by the companies have the right to obtain information in a complete, accurate, understandable and realistic manner, BDS 570 Continuity of Business Standard has been published within the scope of International Auditing Standards. Design/methodology/approach – In addition, in order to reveal the application aspect of the subject, independent auditors' reports about the construction and public works companies of BİST (Istanbul Stock Exchange) between the years 2013-2017 and the effects of independent auditors on the opinions of independent auditors within the framework of BDS 570 It was studied. Findings – In order to provide the comprehensibility of the relevant standard, the subjects mentioned in the standard are examined in detail and the process to be followed by the independent auditor in determining and notifying the situations that will affect the continuity of the enterprise has been tried to be concretized on a figure (Figure-1). Discussion – In the majority of independent audit reports of the sector companies within the scope of the findings, it is determined that there is no study related to BDS 570 Continuity Standard of Business.