Alüminyum elektrotlar kullanılarak elektrokoagülasyon ile sulu çözeltilerden florür giderimi: İzoterm ve kinetik çalışmaları - Senem Yazıcı Güvenç (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Bu çalışmanın ana amacı, alüminyum elektrotlar kullanılarak elektrokoagülasyon tekniği ile sulu çözeltilerden florürün giderilmesidir. Çalışma koşullarını optimize etmek için akım yoğunluğu, zaman ve giriş florür konsantrasyonu gibi çeşitli parametrelerin etkisi üzerine çalışmalar yürütülmüştür. Deneysel çalışmalar, 11 mA/cm2 akım yoğunluğu, 30 dk reaksiyon süresi ve 10 mg/L giriş florür konsantrasyonu koşullarında %87,4 maksimum giderim veriminin elde edildiğini göstermiştir. Elektrokoagülasyon mekanizması ve prosesin karakteristik parametreleri isoterm (Langmuir and Freundlich) ve kinetik modeller (1. ve 2. Derece) ile analiz edilmiştir. Deneysel veriler Langmuir ve Freundlich izoterm denklemleri ile uyum sağlamıştır. Kinetik çalışma sonuçları, farklı koşullar altında 2. derece kinetik modelin daha yüksek korelasyon katsayısı sağladığını göstermiştir.