Філософські маркери буття в романі Мюріель Барбері „Елегантна їжачиха” - Tetyana Bovsunivska (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2013)
Йдеться про особливості конструювання філософського роману у творчості Мюріель Барбері. Розглядаються та співвідносяться з текстом провідні риси філософського роману від Просвітництва до postпостмодернізму. Наводяться провідні філософські алюзії, опозиції, імітації розмислів у романі „Елегантна їжачиха” Барбері. Осмислюється термін Е. Шевякової „міжжанрова романна поліформа”, відтворений філософський контекст письменниці, її симпатії та антипатії щодо різних філософських систем та постатей. Наголошено на ідеологічний протиставності роману постмодерністській картині світу.