Maraş otu (dumansız tütün) kullanımının kan basıncı ve kalp hızı üzerine akut etkileri - Hamit Sırrı KETEN (Cukurova Medical Journal, 2017)
Amaç: Bu çalışmada Maraş otu (dumansız tütün) kullanımının kan basıncı ve kalp hızı üzerine akut etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Kahramanmaraş ilindeki 20 kıraathanede, 140 gönüllü erkek üzerinde yapıldı. Brakiyal sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı ve kalp hızı, sol koldan otomatik dijital osilometrik cihaz ile ölçüldü. Katılımcıların on beş dakikalık dinlenmeyi takiben yapılan ilk kalp hızı, sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncı ölçümü bazal olarak kabul edildi. Bazal ölçüm sonrası katılımcıların 5, 10, 15 ve 20.dakikalarda tekrar kalp hızı, sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncı ölçümü yapıldı. Bazal ölçümün hemen sonrasında, katılımcıların 1.5 gram Maraş otunu alt dudağın iç kısmında 10 dakika bekletmesi sağlandı. 5 ve 10. dakikada yapılan ölçümler Maraş otu ağızda iken yapıldı. 10. dakika yapılan ölçümün hemen sonrasında Maraş otu ağızdan çıkarıldı.Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların 5, 10, 15 ve 20.dakikalarda yapılan ölçümlerde kalp hızı, sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncının bazala göre anlamlı seviyede yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda Maraş otu kullanıcılarında, Maraş otu kullanımının akut olarak kalp hızı, sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncını anlamlı olarak yükselttiğini ortaya konulmuştur.