بررسی تأثیر کلسیم بر علائم جسمانی سندرم پیش از قاعدگی - فاطمه شبیری (Majallah-i Zanān, Māmā̓ī va Nāzā̓ī-i Īrān, 2016)
مقدمه: سندرم پیش از قاعدگی مجموعه ای از علائم جسمی، روانی و خلقی است که در نیمه دوم سیکل قاعدگی رخ می‌دهد. مکمل کلسیم به عنوان یک راه درمانی ارزان و بدون عارضه احتمالاً از بسیاری از تنش‌های قبل از قاعدگی جلوگیری می‌کند، مطالعهحاضر با هدفتعیینمیزانتأثیرمصرف مکمل کلسیم برشدت علائمجسمانی سندرم قبلازقاعدگی انجام گردید. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1393 بر روی 64 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی همدان با تشخیص قطعی سندرم پیش از قاعدگی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های اطلاعات جمعیت‌شناختی، فرم استاندارد تشخیص موقت سندرم پیش از قاعدگی و چک لیست ثبت روزانه علائم سندرم پیش از قاعدگی بود. مداخله به صورت تجویز کلسیم به میزان 500 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی به مدت دو سیکل قاعدگی در گروه آزمون و تجویز دارونما در گروه کنترل بود. پرسشنامه ها قبل از مداخله، پایان ماه اول و دوم پس از مداخله تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS(نسخه 20) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: بر اساس نتایج مطالعه، تمام علائم جسمانی سندرم پیش از قاعدگی (سردرد، کمردرد، پادرد، افسردگی، تحریک پذیری، درد عمومی و درد شکم) به جز کرامپ در سیکل اول پس از مصرف کلسیم کاهش معناداری یافت. همچنین تمام علائم جسمانی قبل از قاعدگی (کرامپ، سردرد، کمردرد، پادرد، افسردگی، تحریک پذیری، درد عمومی، درد شکم) در دومین سیکل پس از مصرف کلسیم کاهش معناداری یافت (05/0>p). نتیجه گیری: کلسیم باعث کاهش علائم جسمی در سندرم پیش از قاعدگی می شود، بنابراین می‌توان از کلسیم به عنوان داروی مؤثر و ایمن جهت کاهش علائم جسمانی سندرم پیش از قاعدگی استفاده کرد.