Organofosfat Zehirlenmesini Taklit Eden Alkol Yoksunluğu - Nezihat Rana DİŞEL (Cukurova Medical Journal, 2014)
Kişisel koruyucu önlemler alınmadığında mesleki zehirlenmeye neden olabilen organofosfatlar, Türkiye"nin güneyindeki tarım bölgelerinde sıkça kullanılan insektisitlerdir. Bu nedenle, bu bölgenin sağlık çalışanlarınca tanınması kolay olan bu kolinerjik zehirlenmenin klasik klinik bulguları miyozis, sekresyonlarda artma, bradikardi ve fasikülasyonlardır. Alkolizme bağlı hastalık ve durumlardan olan mental ve sosyal uyum problemleri, koma, zehirlenme, yoksunluk ve deliryum tremens, kronik alkolizmi olan hastaların hastane ziyaretlerinin sık sebeplerindendir. Bu yazıda, aslında alkol yoksunluğu iken benzer semptomlar nedeniyle organofosfat zehirlenmesi tanı ve tedavisi alıp, deliryum tremense ilerleyen bir olgu sunulmuştur.