Педагогічна преса 20-30-х рр. ХХ ст. як джерело вивчення історії дитячого колективу - Олена Сараєва (Педагогічний дискурс, 2013)
У статті крізь призму вивчення проблеми історії дитячого колективу презентовано педагогічну пресу як історико-педагогічне джерело. Автором здійснено структурно-тематичний аналіз наукових педагогічних видань «Український вісник рефлексології та експериментальної педагогіки», «Шлях освіти», «Народный учитель», «Друг детей», «Дитячий рух» та зʼясовано їх визначальну роль у популяризації та висвітленні основних тенденцій освітньої політики в УРСР в 20-30-ті рр. ХХ ст. Зокрема, встановлено, що в пресі проблема формування дитячого колективу презентувалась через виховання лідера дитячого колективу; функціонування дитячого колективу в різноманітних дитячих організаціях; виховання свідомої дисципліни як механізму формування дитячого колективу.