Wpływ maksymalnej temperatury cyklu cieplnego na właściwości symulowanej SWC stali obrabianej termomechanicznie S700MC - Jacek Górka (Przegląd Spawalnictwa, 2013)
W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu maksymalnej temperatury cyklu cieplnego na właściwości symulowanej SWC stali obrabianej termomechanicznie o wysokiej granicy plastyczności S700MC. Badania przeprowadzono na specjalnie zbudowanym stanowisku badawczym wyposażonym w rezystancyjne źródło nagrzewania, kamerę termowizyjną Variocam Head HR i stanowisko komputerowe. Badania symulacji cykli cieplnych polegały na nagrzewaniu rezystancyjnym próbek przygotowanych do badania udarności oraz rejestracji cyklu cieplnego nagrzewania i chłodzenia. Symulowano pojedyncze cykle cieplne w zakresie temperatury od 400 do 1300oC, co 100oC, oraz cykle złożone. W czasie badania rejestrowano przebieg temperatury w funkcji czasu oraz wyznaczono następujące parametry: • –  Tmax – maksymalną temperaturę cyklu,