Етнокультурні цінності у громадянському вихованні учнівської молоді в Польщі - Ірина Кєжковска (Педагогічний дискурс, 2012)
Проблема етнічних і культурних цінностей у процесі громадянського виховання підростаючої молоді є надзвичайно актуальною. Основним чинником, що визначає її актуальність є тенденція до глобалізації сучасного світу, одним із процесів якої є людська міждержавна міграція. Кожне суспільство, кожна людська істота має своє місце у часі і в просторі, у яких перетворює зовнішній і власний внутрішній світ. У результаті міграційних процесів людини змінюється не тільки суспільне і культурне місцезнаходження людини, але перетворюється також і внутрішній світ людини, її тожсамість. Інтенсифікація суспільних відносин в останні роки поширилася на світову шкалу, завдяки якій, як стверджує Антоній Гідденс, регіональні явища, що насправді перебувають в реальному географічному віддаленні, пов’язуються і мають свої відповідники у кожній частині земної кулі, а сам процес глобалізації набуває понаднаціонального характеру. Із цією тенденцією тісно пов’язане формування нового явища у сфері суспільних відносин, а саме транснаціональності, яке має понадкультурний, хоча і більш обмежений, ніж глобалізація, характер. І наскільки глобальні процеси не залежать від конкретних національних територій, настільки транснаціональність завжди міститься у народному контексті і його не долає.